Nieuwe ontwikkelingen op het gebied van vloerverwarming

Vloerverwarmingsystemen gebaseerd op dekvloeren zijn verouderd, de droogbouwsystemen technologie met warmtegleidende elementen is nu “state of the art”.

Een goede warmtedistributie is het belangrijkste bij vloerverwarming. 

Energiebesparing gecombineerd met een maximaal comfort. Vloerverwarming kan u, indien het goed is aangebracht, tot 12% aan energiekosten besparen, omdat de kamer temperatuur lager kan worden gehouden.
Vloerverwarming vergroot uw woonruimte, is onderhoudsvrij en verwarmt de ruimten met warm water op een lage temperatuur, waardoor het gebruik van condensatieketels en warmtepompen nog efficiënter wordt.
Dat is hoofdzakelijk de reden waarom vloerverwarming momenteel in ongeveer 80% van de nieuwbouwwoningen wordt geinstalleerd. Of het ook goed gemonteerd wordt is een tweede…..wij zetten daar wel enige kanttekeningen bij.

Al tientallen jaren, wordt in het algemeen vloerverwarming met een dekvloer toegepast: isolatie, verwarmingsbuizen en daar overheen een (droge) dekvloer.
Alleen de prijs is veranderd: het moet steeds goedkoper (hoewel de materialen en de arbeid om de vloerverwarming te installeren steeds duurder worden)
Technische innovaties zijn er al vele jaren nauwelijks, terwijl de eisen in de bouw steeds meer worden aangescherpt.

Het droogbouw technologie- en productiebedrijf MFH systems GmbH , in Nederland op de markt gebracht door Heatnet ontwikkelde de afgelopen jaren compleet nieuwe systemen op het gebied van vloerverwarming. Daarbij worden de nadelen van vloerverwarming omgezet in voordelen:

 • Een vloerverwarmingsysteem wat snel reageert op de warmtevraag
 • Verwarming bij lagere watertemperaturen.
 • Mogelijkheid tot installatie in nieuwbouw en renovatie.

De verwarmingsbuizen worden geïntegreerd in de isolatie, waarop aluminium platen de warmte gelijkmatig verdelen en geleidende lagen (zoals vervangers van droge dekvloer) zorgen voor een snel warmtetransport in de te verwarmen ruimte.

Dit soort vloerverwarming reageert onmiddellijk op de warmtevraag. 

Dit is de verwarming van de toekomst !

Omdat deze vorm van vloerverwarming gericht 100% is op de behoeften en economische belangen van de gebruiker.

De ontwikkeling van vloerverwarmingsystemen, die aan de wensen van de gebruiker beantwoorden, heeft jaren lang stilgestaan!

Alleen de technieken op het gebied van de installatie van vloerverwarming door zijn in de afgelopen 45 jaar veranderd.
Technologisch is er veel te weinig veranderd in het voordeel van de gebruiker van vloerverwarming.

Waarom weinig nieuwe ontwikkelingen op het gebied van vloerverwarming?

 • De eindgebruiker heeft weinig kennis van hetgeen geboden wordt, laat staan dat men op de hogote is van de ontwikkelingen op het gebied van vloerverwarming. Men gaat ervan uit dat zijn adviseur of installateur hem het beste product, volgens de laatste stand van de techniek, levert.
  Men baseert het oordeel om een bepaald systeem te laten installeren op een mooie brochure of website, het merk pomp wat op de verdeler is gemonteerd, een mooi verkooppraatje en bovenal: de prijs.
  Men vraagt zich niet werkelijk af of het wel de beste oplossing is waarmee men werkelijk weer jaren vooruit kan.
 • Zelden zitten architect, opdrachtgever en specialist op het gebied van vloerverwarming rond één tafel om de voor- en nadelen van een bepaald systeem te bekijken. De diverse betrokken partijen zijn vaak zelf slecht geïnformeerd over nieuwe ontwikkelingen. Vaak is de eindverbruiker momenteel beter geïnformeerd, omdat men zich via internet goed kan informeren.
 • De specialisten en goede installateurs van vloerverwarming kennen de problemen al jaren: het is verbazend dat men technische verbeteringen niet eerder geintroduceerd heeft!
  Het devies is nog steeds:”we hebben het jaren zo gedaan, dus ……”.
  Daarnaast wordt nog veel te veel gekeken naar de prijs, zonder dat men zich afvraagt of men wel de juiste techniek krijgt aangeboden (bijvoorbeeld een energiezuinige label-A pomp, die al jaren verplicht is, maar nog steeds als iets unieks wordt aangeboden).
 • De industie brengt wel een grote hoeveelheid producten op de markt, maar de druk om producten in de kern van de zaak technisch te verbeteren, ontbreekt. Het zijn vaak afgeleiden van elkaar, en deze woden onder een andere naam op de markt gebracht.
  De verbetringen concentreren zich meer op het installeren van vloerverwarming: het moet steeds sneller en goedkoper. Daardoor worden installaties gelegd, die nadien voor grote problemen zorgen, omdat ze de gewenste capaciteit niet halen.
 • De producenten van regelingen (zoneregelingen), zijn hun tijd vaak ver vooruit, maar door de beperkingen van de huidige systemen (gebaseerd op het leggen in dekvloeren) komt zo’n regeling niet altijd goed tot z’n recht. Goed advies ontbreekt bij de meeste installateurs, deels ook omdat de regelsystemen complex zijn en het aan de nodige kennis ontbreekt.

De reactietijden van diverse soorten vloerverwarming

Het Duitse “Heizungsjournal” publiceerde in het augustusnummer van 2016 de volgende tabel:

In de tabel o.a. de reactiesnelheid. Hier wordt de leidende rol van MFH technologie bevestigd.
Bij een dekvloer systeem duurt het 120 minuten voor een verwarming, ten opzichte van het IDEAL systeem, bedekt met Strongboard FL slechts 12 minuten.

Download hier het artikel in Heizungsjournal aug.2016 over nieuwe ontwikkelingen in vloerverwarming